Dit Ben Ik

Filmmaken is meer dan een verhaal vertellen. Het is het vinden van een visuele manier om een vertelling vorm te geven. Als filmeditor ben ik daar – als een van de laatste ‘vertellers’ in het maakproces – bijna dagelijks mee bezig. Het werken met beeld, geluid en muziek maakt filmmontage tot een prachtig en opwindend instrument om een ​​publiek optimaal te betrekken bij – en zich te laten verliezen in – het verhaal dat wordt verteld.

Sinds ik in 1996 afstudeerde aan de Nederlandse Filmacademie in de vakrichtingen Montage en Geluid, heb ik voornamelijk speelfilms, tv-series en korte films gemonteerd. Veel van deze producties zijn genomineerd en/of bekroond op verschillende (inter-) nationale filmfestivals, zoals het Nederlands Film Festival, de International Emmy Awards in New York, het San Francisco International Film Festival, de Prix Europa in Berlijn, Youth Awards op Giffoni Hollywood Los Angeles en Reel2Reel in Vancouver, en het Santa Barbara International Film Festival. In 2020 ontving ik een nominatie voor het Gouden Kalf voor Beste Montage voor mijn werk aan De Belofte van Pisa.

Naast mijn werk als filmeditor geef ik een jaarlijkse workshop van een week over geluid en montage aan de Nederlandse Filmacademie. Ik ben medeoprichter en bestuurslid van de Nederlandse vereniging van Cinema-Editors (NCE), lid van de European Film Academy (EFA), British Film Editors (BFE) en International Affiliate Member van American Cinema Editors (ACE).

Vanwege mijn fascinatie voor de vertellende kracht van beeld ben ik een aantal jaar geleden begonnen met fotograferen. Sindsdien ga ik een paar weken per jaar op reis, op zoek naar bijzondere ontmoetingen en landschappen om met de camera vast te leggen. De afwisseling tussen bewegend en stilstaand beeld heeft mijn horizon enorm verbreed en een nieuwe impuls gegeven aan mijn werk als filmeditor.

 

Drama is life without the dull bits.

Alfred Hitchcock